Herbář koření
seznam ingrediencí, které používáme v našich výrobcích

 

V tradiční ayurvédské medicíně, v knihách o bylinách koření a lidovém léčitelství se popisují léčebné účinky koření a bylin. Z těchto poznatků vycházíme i při výrobě našich směsí a čajů.

Dbáme na kvalitu používaného koření a bylin, pečlivě si vybíráme naše dodavatele. Koření, které používáme, pochází ze Srí Lanky, Indie, Indonésie, Madagaskaru.

Základní rozdíl mezi bylinami a kořením, které pochází ze subtropického pásu a našeho mírného podnebného pásu je v síle a intenzitě účinných látek, které jsou v rostlinách. V subtropech jsou příznivější podmínky pro růst, proto je v nich obsažena daleko větší koncentrace látek, které prospívají našemu zdraví.

 

Adžvajan

Ayurvéda považuje adžvajan za zahřívací, je ceněn pro své protikřečové účinky, teplo produkující a stimulující vlastnosti. Používá se proti průjmu, zvracení, kolikové bolesti, nadýmání. Pomáhá při trávení, zácpě, hemeroidech, proti parazitům. Konzumace několika semínek adžvajanu spolu s palmovým cukrem chrání před zvracením při zvýšené kyselosti žaludku

 

Amla prášek (amalaki, embelika)

V ayurvédské medicíně je doporučován k vyživování tělesných tkání a celkovému posílení organismu. Obsahuje vitamín C a aminokyseliny, dále třísloviny, přírodní cukry a minerály (zinek, chrom, měď). Působí jako rasajána, uvolňuje horko, záněty a pocity pálení v těle. Má čistící účinky, čistí krev, regeneruje tkáně po nemoci nebo zranění, zlepšuje zrak, posiluje zuby, kosti, podporuje růst nehtů a vlasů, je vhodný u alergiků. Podporuje trávení a vstřebávání, vhodné na záněty žaludku, nechutenství.

 

Anýz

Ayurvéda považuje anýz za ochlazující.

Používá se na povzbuzení trávení, tlumí bolest, zmírňuje horečku, zvyšuje tvorbu mateřského mléka u kojících žen, odstraňuje pálení očí, pomáhá při potížích se slezinou,, při bronchitidě, usnadňuje hojení ran, rozpouští hleny, napomáhá odkašlávání, posiluje žaludek. Ochlazuje mozek, proto se používá při hysterii. Anýz vyluhovaný ve vodě odstraňuje pocit nevolnosti, pomáhá proti zvracení.

 

Asofoetida

Podle ayurvédy je oteplující, podporuje trávení a chuť k jídlu, stimuluje plíce, srdce, krevní oběh,

působí proti křečím a nadýmání, upravuje menstruaci, je velice účinná při nervových chorobách. Asofoetida je považována za látku, která vypuzuje hleny a jedy, čistí krev i tělo.

 

Badyán

Podle ayurvédy podporuje trávení a celkově zklidňuje.

 

Bazalka

V ayurvédské medicíně je uznávaná pro své antibakteriální účinky, považuje se za oteplující příjemně vonící bylinné koření.Podporuje chuť k jídlu, vylučování žaludečních šťáv, stimuluje krevní oběh, působí proti nadýmání, křečím žaludku, poruchám trávení způsobeným dlouhodobým užíváním léků, ulehčuje odkašlávání. Mírní křeče z nervozity, uleví při bolestech hlavy, klidní spánek, odstraňuje rýmu a kašel

 

Citronová tráva

Snižuje cholesterol v krvi, působí blahodárně na nervové choroby, horečky, malárii a chřipky, zvyšuje schopnost koncentrace, stimuluje laktaci a napomáhá detoxikovat játra, močový měchýř a ledviny. Usnadňuje trávení, posiluje imunitu, antibakteriální účinky, působí proti plísním, proti kašli, působí jako antioxidant.

Cukr jaggery

Třtinový přírodní cukr je získáván z vybrané cukrové třtiny a je považován za nejkvalitnější ze všech druhů třtinových cukrů. Je to mnohem zdravější varianta pro vaření a konzumaci. Neobsahuje žádné konzervanty, barviva, není přidávána melasa.

Cukr shakar

Na rozdíl od bílého cukru jsou jeho účinky zahřívající, podobně jak u medu. Používá se jako sladidlo do ayurvédských léků nebo tam, kde se používá med, například slazení bylin a koření.

 

Cukr z nektaru kokosových květů

Kokosový cukr má hnědou barvu a velmi příjemnou chuť lehce po karamelu. Je populární díky tomu, že má nižší glykemický index než běžný cukr.

 

Černá sůl

Ayurvéda pokládá černou sůl za oteplujicí, slané chuti, obsahuje mnoho minerálů a proto je součástí mnoha ayurvédských léků. Používá se při střevních potížích a bolestech břicha. Působí anabolicky, zvyšuje chuť k jídlu, tvorbu krve a žluči, pomáhá při trávení a podporuje slinění.

 

Černé rozinky

Černé rozinky obsahují rosveratrol a antokyaniny. Rozinky dodávají tělu skoro 300 kcal/100 g. Kromě železa mají i mnoho draslíku a rostlinné vlákniny (pektinu). Vitaminy skupiny B (zvláště B6) se v nich vyskytují ve vyšších koncentracích.
Černé rozinky jsou úžasně sladké a plné chuti, ale hlavně naprosto bez "pískovosti" která se občas může vyskytovat u jiných rozinek. Výborně se hodí do čokolád, ovocných salátů, směsí sušeného ovoce, nebo na mlsání jen tak samostatné mlsání.

 

Černý pepř

podporuje chuť k jídlu a trávení, odstraňuje nadýmání, ničí střevní parazity, zlepšuje peristaltiku střev a kladně ovlivňuje metabolismus, působí příznivě na stěnu žaludku, stimuluje trávící enzymy v játrech, činnost srdce a pohlavních orgánů. Pomáhá při kožních a plicních onemocněních, nemocech krku, při dýchacích potížích, při zahlenění, při zánětech, hemeroidech, pomáhá spalovat přebytečné tuky, Má afrodiziální účinky, snižuje horečku.

Damiána

je považována za ženské afrodiziakum. Indiánské ženy údajně hodinu až dvě před pohlavním aktem užívaly tuto bylinu pro zlepšení prožitku. Je léčivkou pro ženy, které potřebují povzbudit a chtějí nastolit hormonální rovnováhu.

 

Datle

Datle patří mezi plodiny nejbohatší na energii, protože 100 g (asi 10 datlí) dodává až 275 kcal. To představuje 11 % denní energetické potřeby dospělého muže, který je průměrně fyzicky aktivní.

Sacharidy v datlích se převážně skládají z glukózy a fruktózy. Obsah cukru v datlích představuje jednu z nejvyšších hodnot u ovocných druhů.

Vitaminy skupiny B, hlavně B1, B2, niacin a B6, kterých je v datlích velké množství, mimo jiné pomáhají buňkám zpracovávat cukry, čímž zvyšují posilňující účinek tohoto ovoce. Datle jsou velmi bohaté na minerály, hlavně na draslík, železo, hořčík, fosfor a vápník, ale nechybějí jim ani stopové prvky: měď, mangan a zinek.

Sto gramů datlí dodává takřka třetinu DDD (doporučené denní dávky) vlákniny. Tu především tvoří rozpustná vláknina ve formě pektinu a gumy, ale i malé množství nerozpustné celulózové vlákniny. Oba tyto druhy vlákniny mají příznivý účinek na střeva.

Datle jsou kvalitní, výživné a energeticky hodnotné plody. Přestože obsahují jen málo proteinů, mají jich více než většina čerstvého ovoce. Najdeme v nich i malé procento tuků.

Datle se tradičně používají při silném suchém kašli a při zánětu průdušek. Jejich zklidňující účinek při dráždivém kašli je pravděpodobně způsoben vysokým obsahem sacharidů, ale i jiných, dosud neidentifikovaných látek.

Díky tomu, že datle obsahují v poměru k jejich bohaté zásobě energie velmi málo proteinů, dají se využít v případě, že člověk potřebuje snížit jejich přísun, např. při ledvinovém selhání.

Datle mají posilňující účinek a jsou užitečné při únavě nebo slabosti pro lidi všech věkových kategorií. Díky vysokému obsahu cukrů, vitaminů a minerálů (včetně železa) prospívají hlavně adolescentům, sportovcům, těhotným a kojícím ženám.

 

Dlouhý pepř

Používá se při nemocech sleziny, zejména při zvětšení, bolestech břicha, nádorech, při poruchách trávení, při průjmech, zvýšené teplotě, při kožních chorobách, revmatismu, astmatu, cukrovce, hemeroidech, při kašli a bronchitidě, odstraňuje hleny

 

Dýňové semínko

 mají  specifickou oříškovou chuť. Obsahují bílkoviny, vitamín E a zinek (potřebný pro léčení ran, pro zdraví růst dětí a posílení imunity), jsou bohatým zdrojem základních omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin. Dýňová semena přispívají k rovnováze hormonů a zdravému vzhledu pleti. Posilují imunitu, peristaltiku střev a činnost nervové soustavy. Semena dýně jsou také bohaté na vitaminy skupiny B, působící proti stresu a jeho negativnímu vlivu na imunitu. Tato semena se často doporučují mužům jako prostředek proti zbytnění prostaty, protože v jejich oleji je složka, která brání množení buněk prostaty. Dýňová semena jsou také účinná pro odčervení a používala se při napadení hlísty, tasemnicí a jinými vnitřními parazity.

 

Fenykl

Pomáhá proti nadýmání, při zácpě a kolice. Má močopudný vliv, ulehčuje odkašlávání, zklidňuje chrapot, mírní dechové potíže, žaludeční potíže, pálení žáhy a podporuje tvorbu mléka u matek. Fenykl zahání pocit hladu, a proto se používá v odtučňovacích kúrách, posiluje zrak, zvyšuje tvorbu žluči a lesk kůže.

 

Ghí máslo

Ayurvedská medicína věří, že ghí posiluje odžas, zdroj životní energie, jež je základem imunity, tělesné i duševní pohody. Dle staré indické filozofie podporuje zdravé proudění veškerých tekutin těla. Dále se považuje za výborný posilující prostředek nervové soustavy, ale také naší, kolikrát unavené a vyčerpané mysli. Svými jedinečnými účinky posiluje trávicí oheň, čímž podporuje vstřebávání výživných látek a zvyšuje tak nutriční hodnotu potravin. Jogínská dietetika pak ghí vnímá jako jednu z nejefektivnějších konzervačních látek potravin i léčiv.

 

Granátové jablko - semena

Podle ayurvédy působí jako dobré srdeční tonikum, afrodisiakum, pomáhají trávení, zlepšují funkci jater, pomáhají odstraňovat parazity.

Heřmánek

Má hojivé a regenerační účinky, posiluje imunitu, působí protizánětlivě, pomáhá proti křečím, nadýmání, účinný je při střevních poruchách a kolikách, při žaludečních poruchách a kolikách, při bronchiálním kataru, při bolesti v krku, kašli, nespavosti, celkově posiluje nervový systém, působí při bolestivé a nepravidelné menstruaci, při průjmových onemocněních, při zánětech močových cest.

 

Himalájská sůl

Himalájská sůl obsahuje 84 minerálů, které jsou důležité pro velké množství metabolických procesů. Jedná se přirozenou formu získávání přírodních minerálů. Obsahuje velké množství železa, čím je sůl růžovější, tím více železa v ní je. Pomáhá vytvářet v těle čisté zásadité prostředí, udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle, podporuje metabolické procesy, udržuje stálý poměr všech prvků v lidském těle, železo je důležité pro krvetvorbu. Vyvážený poměr sodíku a draslíku je důležitý pro přenos nervových vzruchů – tím podporuje správnou funkci nervové soustavy.

 

Hořčičné semínko

Je považováno za zahřívající, ostré chuti. Doporučuje se k léčení kožních chorob, nemocí vnitřních orgánů a při napadení parazity, při bolestivých onemocněních žaludku, sleziny, jater.

 

Hřebíček cejlonský

Hřebíček dodává životní sílu, reguluje vnitřní teplotu, posiluje srdce a prokrvení organismu. Má protikřečové, dezinfekční, čistící a hojivé účinky. Používá se při kolice, zklidňuje podrážděný žaludek, zvyšuje tvorbu trávících  šťáv, zvětšuje pocit hladu a používá se při léčbě dyspepsie  trávicích  potížích. Ničí choroboplodné bakterie v žaludku, ve střevech a zabraňuje plynatosti. Odstraňuje bolest zubů, podporuje tvorbu bílých krvinek a tím obranyschopnost těla.

 

Chia semínka

 Jsou plná vlákniny, bílkovin a antioxidantů, jsou lehce stravitelná a dají se konzumovat před i v průběhu zvýšené fyzické aktivity či sportovního výkonu.

Podporují správnou funkci orgánů, jako jsou plíce, játra, ledviny či žlučník. Podporují imunitu, jelikož jsou výbornými antioxidanty. Mohou zlepšovat hojivost ran, podporovat správnou funkci srdce a cév. Známý je také jejich protizánětlivý účinek a snižují hladinu LDL cholesterolu.

Výborně na sebe vážou vodu. 1 díl semínek dokáže zvětšit svůj objem až 12x.

Příznivě ovlivňují hladinu krevního cukru díky tzv. hydrofilnímu charakteru. Energie z přijaté potravy se tak uvolňuje postupně, tělo ji lépe využije a hlad nenastoupí tak rychle. Semínka je vhodné konzumovat také při redukčních dietách a diabetu 1. a 2. typu.

Kromě jiného obsahují vysoký podíl fosforu, manganu, železa, vápníku (5x více než v mléce), zinku, kobaltum draslíku (2x více než v banánech), sodík, zinek, niacin, kyselinu listovou, vitamín A, B17, C a vitamín E.

 

Chilli

Podle ayurvédy je silně posilující, zvyšuje množství žaludečních kyselin, čímž likviduje bakterie z potravy a podporuje i dobré trávení, uvolnění hlenu, čistí dýchací cesty, přispívá k léčbě kašle a rýmy. Pročišťuje krevní cesty, likviduje krevní sraženiny, povzbuzuje krevní oběh a vstřebávání, pomáhá při svalové námaze. Ve větších dávkách způsobuje pálení žaludku a střev. Nevhodné při hemeroidech.

 

Ibišek

Celkové působení byliny je protizánětlivé a dezinfekční, zejména v oblasti trávicího a močového traktu. Výtažky z ibišku dezinfikují močové cesty a ledviny, přispívají k rozpouštění některých typů močových kaménků, působí diureticky a mírní otoky. Dezinfekční antibiotické působení se projevuje vůči všem běžně rozšířeným patogenním bakteriálním kmenům a ve vyšších dávkách účinkuje čaj i proti parazitům. Výzkumy např. zjistily, že ibiškový extrakt má spasmolytické čili křeče tlumící účinky ve svalstvu dělohy a střev. Likviduje kolikové bolesti břicha po dietních chybách a zklidňuje bolestivou menstruaci. Slizové látky extraktu chrání sliznice trávicího ústrojí a jsou příčinou lehce projímavého účinku. Rostlinná barviva, anthokyany a flavonoidy spolu s vitamínem C, vychytávají volné radikály a tím brzdí stárnutí a poškozování buněk. Extrakt celkově osvěžuje organismus, snižuje vysoký krevní tlak bez vedlejších účinků a účinně snižuje horečku.

  • má vysoký obsah vitamínů (hlavně vitamín C), minerálů a solí

  • je výborný při nadměrném pocení (pro sportovce, v nemoci, v létě, při cestování do horkých, exotických krajů)

  • vychlazený snižuje horečku

  • obsahuje ženské pohlavní hormony estrogeny

  • působí příznivě na srdeční činnost

  • obsahuje antioxidanty, které omezují ukládání tuku v tepnách

  • pomáhá při léčbě vysokého krevního tlaku

  • pomáhá při nemocech jater

  • přispívá k rozpouštění močových kamenů

  • rozpouští tukové usazeniny a přispívá ke spalování tuků

  • snižuje hladinu krevního cholesterolu

  • osvěžuje, odstraňuje únavu a zlepšuje náladu

  • stimuluje paměť

  • chrání sliznice trávicího ústrojí

  • má protizánětlivé a dezinfekční účinky

  • působí antibioticky

Jahoda list

Jahodník je vhodný na pročištění krve, má močopudné účinky, snižuje horečky, pomáhá při nachlazení, hojí rány.

Jalovec

Podle ayurvédy usnadňuje dýchání, pomáhá proti kašli, při nachlazení a katerech, při zánětu močového měchýře, revmatismu, nadýmání, dně. Posiluje krevní oběh, zlepšuje trávení, vyvolává chuť k jídlu.

 

Jasmínový květ

Jasmín květ povzbuzuje smysly, posiluje sebevědomí, zlepšuje náladu a působí jako afrodiziakum. Často bývá součástí čajových a bylinných směsí. Používá se při bolestech žaludku, menstruačních obtížích a kožních problémech.
 

Lékořice kořen

Lékořice je uklidňujícím lékem na zažívání, vhodná jak při žaludečních vředech, tak i při průjmech. Zmírňuje zánět a pomáhá podporovat a obnovovat trávicí proces. Usnadňuje vykašlávání, proto je vhodná na úporné kašle např. při bronchitidě či astmatu. Bylina podporuje tvorbu mnohých hormonů, jako je hydrokortizon, a tak působí protizánětlivě. 

 

Levandule květ

Jako slabší uklidňující prostředek při nervovém vyčerpání a při potížích se spaním. Zevně se užívá do koupelí při špatně se hojících ranách, ale hlavně do kosmetických koupelí a jiných přípravků. Ve směsích je levandule oblíbená nejčastěji s meduňkou a rozmarýnou. 

Lípa květ

Lipový květ obsahuje celou řadu léčivých látek. Je to hlavně sliz, flavonoidy, třísloviny, silice a látky podobné vitamínu E. Tyto látky mají zklidňující účinky. Podporují také tvorbu potu a moči, rozpouští hleny a zklidňují dráždivý kašel. Těchto vlastností se využívá při léčbě chorob z nachlazení (chřipka, rýma, kašel, zánět průdušek, angína). Výtažky z lipového květu také regulují činnost trávicího ústrojí. Napomáhá pocení při horečkách, horečky účinně snižuje. Při kašli a nachlazení ztlumí dráždivý kašel a pomůže s odkašláváním.

Lípu lze užívat v každém věku, je velmi vhodná i pro děti. Navíc má, na rozdíl od jiných bylinek, lahodnou chuť, a proto je dětmi dobře přijímána.

 

Kajinji

Zvyšuje tvorbu žluči, žaludečních šťáv, podporuje trávení, zmírňuje křeče při nadýmání  bolestivé menstruaci. Po porodu pomáhá při zavinování dělohy. Také napomáhá při dechových problémech zejména astmatu.

 

Kakaové boby

Kakaové boby jsou dobrým zdrojem hořčíku, který podporuje nervovou soustavu, síry, která zlepšuje vzhled kůže a vlasů, železa a manganu nezbytných pro krvetvorbu, chromu, který reguluje metabolismus cukrů, zinku podporující imunitní systém a mědi, který je dobrý pro imunitu a krvetvorbu. Mají vynikající antioxidační vlastnosti.

Ovlivňují vysoký krevní tlak, napomáhají při diabetu, jsou považovány za nejlepší přirozené antidepresivum a to díky obsahu dopaminu a serotoninu, které příznivě ovlivňují duševní zdraví a náladu. Jsou zdrojem rychlé energie, zahání pocit hladu, podporují koncentraci.

Kardamom zelený

Samotný kardamom je ochlazující, ale v kombinaci s mlékem a sladkostí je zahřívající. Působí močopudně, projímavě, pomáhá proti nadýmání plynatosti, zmírňuje záněty, hrudní a krční potíže, bolest hlavy, zubů a uší. Pomáhá při impotenci, zvracení a bolestech břicha, onemocnění ledvin, žaludku, posiluje srdce, játra, udržuje laskavou a příjemnou mysl,  posiluje paměť. Podporuje trávení, uvolňování žluči, působí proti jedům.

 

Kokos

Používá s selina Linol (56%) a kyselina Alpha - Linol (18%). Tyto tři mastné kyseliny Omega nemůže lidský organismus sám vytvořit, musí být přijaty výživou. Konopné semeno také obsahuje srovnatelně vysoký obsah kyseliny Gamma-Linol, který se pohybuje mezi 2 a 4%. Mastné kyseliny Omega 3 a Omega 6 jsou nutné pro sloučení součástí buněčných membrán a mitochondrií. Kromě toho mohou snížit hladinu krevního tuku a krevního cholesterolu a podílejí se na budování určitých tkáňových hormonů. Jeho nedostatek může proto vést k těžkým onemocněním látkové výměny. Optimální zásobování mastnou kyselinou Omega je velmi důležité zvláště pro těhotné a kojící matky velmi důležité, neboť jí je příznivě ovlivňován vývoj mozku nenarozených a novorozených.

Kopr

Podle ayurvédy je mírně ochlazující, má jemnou a příjemnou chuť i vůni. Podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, má celkově uklidňující účinky, je mírně močopudný. Je dobrý při plynatosti, při bolestech bříška u miminek, stimuluje zažívání, u kojících žen tvorbu mléka.

 

Koriandr

Pokládá se ochlazující, odstraňuje nadýmání a křeče v trávicím traktu, pocity pálení v hrdle, překyselení žaludku, pomáhá při migréně, astmatu, zažívacích problémech, průjmových onemocněních, má dezinfekční účinky, působí jako antibiotikum, podporuje trávení, odstraňování hlenů, afrodiziakum

 

Konopné semínko
Stěží se může nějaká rostlinná potravina světa měřit s výživnou hodnotou semena konopí. Ze všech rostlin má konopí nejvyšší obsah esenciálních mastných kyselin. Olej získaný ze semena konopí obsahuje s pouze osmi objemovými procenty nejnižší podíl nasycených tuků. Zvláště vyváženým poměrem proteinů a esenciálních tuků  je konopné semeno přímo ideální pro naší výživu. Spočívá to v mimořádně vysokém obsahu edestinu a současném výskytu určitých bílkovin jako albumin, protože konopné semeno obsahuje veškeré esenciální aminokyseliny v kombinaci ideální pro výživu. V  těle se stará o vybudování imunoglobulinu - to jsou bílkoviny, které jako protilátka zabraňují infekcím, ještě dříve, než mohou být jejich symptomy zřejmé. Konopné semeno obsahuje vysoký podíl obou esenciálních mastných kyselin.

Kotvičník

Tradičně se užíval při ochabnutí sexuální touhy, ztrátě potence, při nadváze. Pro jeho účinky je nazýván „přírodní viagrou“. Podporuje také činnost jater, kardiovaskulárního systému.

 

Kurkuma

V ajurvédě se používá jako základní lék očišťující krev. Pomáhá při ledvinových, žlučníkových a jaterních potížích včetně hepatitidy, ale i při nadýmání a kolikách. Pomáhá při artritidě  a snižuje cholesterol. Má antibakteriální, dezinfekční, protizánětlivé účinky. Používá se při povrchovém ošetření těla.

 

Mák

Mák působí tlumivě na dýchací orgány, proto je vhodný při chorobách dýchacího systému, je tišícím prostředkem při bolestech, má velký významný podíl vápníku, je vhodný jako prevence řídnutí kostí.

 

Mandle

Jsou výživné, hojivé a navozují pocit sytosti. Poskytuje výživu mozkovým buňkám – patří mezi nejvhodnější výživu mozku, působí na paměť, inteligenci, rychlé uvažování, příznivě ovlivňuje psychiku, je vhodný při suchosti těla.

 

Mango prášek

Sušený mango prášek má vysoký obsah železa, je také zdrojem vitamínu A a E. Vyrábí se ze syrových plátků manga vysušených na slunci, které se následně rozdrtí na prášek. Vhodné pro vegetariány a vegany.

 

Maral kořen

Používá se pro zlepšení průběhu rekonvalescence, má obdobné účinky jako kořen ženšenu, pomáhá odstranit deprese, bolesti hlavy, doporučuje se při přepracovanosti, dlouhodobém stresu a nadměrné psychické zátěži. Zvyšuje psychickou i fyzickou odolnost. Má výrazné afrodiziakální účinky, pomáhá při neplodnosti.

Máta peprná

Podle ayurvédy se pokládá za ochlazující, působí protizánětlivě, dezinfekčně, povzbuzuje chuť k jídlu a vylučování trávících šťáv, zejména žluči. Zlepšuje dýchání, reguluje vnitřní teplotu, zmírňuje nadýmání, pomáhá při bolestivých křečích trávicího traktu a kolikách.

 

Maurský sléz

Používá se k ochraně sliznic.

Mořská sůl

Mořská sůl má všestranné použití. Obsahuje široké spektrum minerálních látek, je vhodná k dochucování pokrmů. Používáním mořské soli zlepšíte funkčnost štítné žlázy a soustředěnosti. Je vhodná i pro lidi trpící vysokým krevním tlakem a kardiovaskulárními chorobami.

 

Muškátový květ

Pomáhá při oslabení nervového systému, proti katarům střev, revmatismu, na podporu chuti k jídlu a proti nadýmání. V malém množství se dává do různých sladkostí, zejména halvy, do polévek a luštěninových jídel.

 

Muškátový ořech

Používá se při zažívacích potížích, jaterních a kožních potížích, při revmatismu, bronchitidě, při oslabení nervového systému, proti katarům střev a nadýmání. Podporuje chuť k jídlu a působí jako afrodiziakum. Přidává se do masitých pokrmů, do špenátu, polévek, zeleniny, do sladkostí. Používá se malé množství, obsahuje toxické látky – způsobuje halucinace, euforii, ospalost

 

Pískavice řecké seno

Má posilující účinek zejména na žaludek, střeva a pohlavní orgány, používá se proti nadýmání, při ledvinových poruchách, ochablosti a bolestech v bedrech, při průjmu. Působí na celkovou látkovou výměnu a tvorbu krve, je vhodná při chudokrevnosti a zabraňuje absorpci cholesterolu ve střevech. V těhotenství pomáhá při nevolnosti, zmírňují křeče  a menstruační bolesti.

 

Pomerančový květ

V lidovém léčitelství se používá pro zlepšení trávení, je symbolem ženskosti, je vhodný pro nalezení rovnováhy, posiluje srdeční činnost, působí jak afrodisiakum, zklidňuje spánek, zlepšuje náladu, dodává novou životní sílu a energii.

 

Rozmarýn

Protilátka proti mentální únavě a zapomnětlivosti. Čaj z čerstvé byliny obnovuje mentální bdělost. Pomáhá při trávení škrobovitých potravin, zeleniny, jako je lilek, fazole, ale i maso. Pomáhá při staženém žaludku, zevně v olejích na masáž břicha za účelem zmírnění plynatosti. Olej z rozmarýnu způsobuje nadměrné pocení. Smíchá se s horkou vodou a pije se při nachlazení. Také se kloktá při bolestech v krku. Listy a květy se používají jako koupel při revmatismu. Vnitřně pár kapek na povzbuzení srdce. Zevně je dobrý na vlasy.

 

Římský kmín – kumín

Je mírně neplující, astringentní, je nejvhodnějším prostředkem k odstraňování plynů a hlenu, působí proti otupělosti, amnézii, koktavosti, léčí nespavost, podporuje chuť k jídlu, má celkově posilující účinky, používá se při poruchách trávení, úplavici, zvětšené slezině.

Santalové dřevo červené

Má protizánětlivé účinky.

Sarsappalia kořen

Popisují se anabolické, antivirové, antibakteriální, antimikrobiální, protizánětlivé, imunostimulační, antimykotické účinky,působí proti bolest.U Indiánů Jižní Ameriky byl znám a oblíbený pro své tonizační a afrodiziakální účinky. Existují studie, které potvrzují snížení rizika vzniku revmatoidní artritidy a arteriosklerózy. Zlepšuje obranyschopnost, upravuje krevní tlak, čistí krev, snižuje vznik ekzémů, různých zánětů zejména močových cest a ledvin.

 

Sezamové semínko

Obsahuje  velmi kvalitní  zdraví prospěšný tuhý olej, ajurvéda ho považuje za tlumič vát, používá se při léčbě bronchitidy, proti bolestem kloubů, má silné antioxidační účinky, je bohatý na fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď, mangan a další látky.

Slunečnicový květ

V lidovém léčitelství se používá na snižování hladiny cholesterolu, působí na arteriosklerózu, vysoký krevní tlak, je dobrý pro játra, nervy, pro hladkou pokožku, posiluje nehty a vlasy.

 

Skořice cejlonská

Ihned po požití se rozloží po celém těle a proniká do krve. Přináší do těla teplo, zlepšuje zažívání a trávení, podporuje chuť k jídlu, čistí krev, působí silně protizánětlivě, zabraňuje vzniku nečistot, má blahodárný vliv na mozek, upravuje dlouhou a silnou menstruaci a vylučování moči. Pomáhá proti nadýmání a zvracení, při křečích žaludku, bolestech střev, revmatických bolestech. Povzbuzuje smyslnost  a zájem o sex.

 

Skořicový květ

V lidovém léčitelství se používá pro zlepšení trávení, odstraňuje nadýmání, působí proti průjmu.

 

Šafrán

Šafrán je velmi vážený lék v indické, tibetské a starořecké medicíně. Silně zvětšuje tělesný oheň. Má unikátní, jemnou, hořce trpkou chuť i vůni. Používá se při léčbě žaludečních potíží, při nepravidelné a bolestivé menstruaci, při horečkách, při rýmě, kašli, astmatických potížích, při rýmě a kašli, při bolestech v pánevní oblasti, při zvětšených játrech, psychických problémech, melancholii, nervových chorobách. Má antiseptické účinky, stimuluje růst svalů, dává tělu správnou barvu, posiluje všechny vnitřní orgány, působí žlučopudné a močopudně. Je to silné tonikum a afrodiziakum.

 

Šípek

V lidovém léčitelství je ceněn pro vysoký obsah vitamínu C, působí proti nachlazení, posiluje imunitu, je antioxidant.

 

Tymián

Působí proti střevním parazitům, proti nadýmání, při zánětech zažívacího traktu – zejména žaludku, mírní průjmy, zklidňuje a mírní kašel, pomáhá při bronchitidě, má antiseptické účinky, podporuje trávení, je to přírodní antibiotikum

 

Vanilka

Posiluje srdce, odstraňuje únavu, zahání strach a vůbec dodává sílu a zdraví, působí účinně jako afrodiziakum, osvěžuje a posiluje mysl.

 

Zázvor

Ayurvéda pokládá zázvor za prohřívací koření, je velmi účinný při tuhnutí svalů a svalových křečích, používá se při nachlazení, bolestech v krku, při průjmech, při žaludečních potížích, zvyšuje vylučování enzymů v břišní dutině, podporuje trávení a vstřebávání, pomáhá při cestovní nevolnosti, při poruchách trávení. Zlepšuje krevní oběh, pomáhá eliminovat krevní sraženiny, reguluje vnitřní teplotu.

Kontakt:

Centrum Revital, Zaječí                     Apartmány Revital

Požární 474

                                                                     Centrum Revital

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Telefon: 724 959 059

Pondělí - Pátek: 9 -17h                           

info@centrumrevital.cz

  • Facebook Social Icon
  • Facebook Social Icon

Obchodní podmínky zde.

© 2019 Centrum Revital

Tyto stránky používají soubory cookie. Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s použitím cookies.

Ayurvéda, ayurvédské masáže, ayurvédské lázně, ayurvédské terapie, Ivana Robošová, Centrum Revital, Zaječí, výroba kočení, čajů.